top of page

Το Μουσείο του Παραμυθιού άνοιξε τις πύλες του στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και προσκαλεί μικρούς μεγάλους στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Η κόκκινη κλωστή της προφορικής παράδοσης ξετυλίγεται στο Μουσείο Παραμυθιού και τα παραμύθια, οι μύθοι και οι θρύλοι συναντούν τον γραπτό λόγο της παιδικής λογοτεχνίας και μας προσκαλούν σε ένα μαγικό ταξίδι στον πολιτισμό και την παράδοση.

Το Μουσείο Παραμυθιού είναι ένας ιδιαίτερα διαδραστικός χώρος τον οποίο μικροί και μεγάλοι μπορούν να εξερευνήσουν μέσα από ευρηματικά και δημιουργικά εκθέματα. Ο νοηματικός άξονας του Μουσείου περιστρέφεται γύρω από τα κύρια χαρακτηριστικά των παραμυθιών και τα εκφράζει τρισδιάστατα, παίζοντας με αυτά τα στοιχεία και αναπτύσσοντας, πρωτότυπα και απρόσμενα, την ιδέα της «μαγικής βιβλιοθήκης». Τα βιβλία στο Μουσείο Παραμυθιού αλλάζουν κλίμακα, υφή, μορφή: βιβλία τρίμετρα που κρύβουν πόρτες αλλά και μικροσκοπικές πορτούλες, βιβλία που πετούν, βιβλία που φιλοξενούν εικονογραφήσεις παραμυθιών, βιβλία που είναι ενσωματωμένα σε μεγαλύτερα εκθέματα και άλλα που κρύβουν την ιστορία των παραμυθιών.

 

Τα στρώματα πληροφοριών, ταξιδεύοντας από το υψηλότερο ως το χαμηλότερο επίπεδο, γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένα. Έτσι οι επισκέπτες ανοίγουν ντουλαπάκια και πορτούλες για να αποκομίσουν εμπειρίες και πληροφορίες για παραμύθια που δεν είναι ευρέως γνωστά.

 

Mέσα από κρυφά περάσματα, περνάμε στις διάφορες αίθουσες του Μουσείου που είναι αφιερωμένες σε συγκεκριμένες θεματολογίες. Σε αυτές τις αίθουσες μας περιμένουν μαγικά αντικείμενα κρυμμένα για να τα ανακαλύψουμε, η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων για να πιούμε τσάι και να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία, μια μάγισσα για να μας προσφέρει τα μαγικά της πινέλα και να ζωγραφίσουμε και πολλές άλλες εκπλήξεις!

 

Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ομάδες επισκεπτών: μικρούς και μεγάλους, οικογένειες, σχολεία, περιηγητές και ντόπιους. Όλες οι πληροφορίες αναγράφονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

books.jpg

Oι στόχοι

skoupa.tif

Η 

εξερεύνηση

Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι η διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, θρύλους, μύθους και παραδόσεις  από την Κύπρο και την Ελλάδα, η ανάδειξη της οικουμενικότητας των παραμυθιών, η γνωριμία άλλων πολιτισμών μέσα από τα παραμύθια τους και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Στο Μουσείο Παραμυθιού μικροί και μεγάλοι μπορούν να εξερευνήσουν το Παραμύθι μέσα από διαδραστικά εκθέματα και έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια βιβλία και έργα τέχνης που είναι εμπνευσμένα από τα παραμύθια και να μελετήσουν το παραμύθι μέσα από τη συλλογή που φιλοξενεί το μελετητήριο.

Concrete Wall
viki-poua_edited_edited.jpg

Βίκυ Μπαλωμένου

Συστημική ψυχοθεραπεύτρια, 

Θεραπεύτρια ζευγαριών

Fotis.png

Φώτης Κακογιάννης

Μηχανολόγος Μηχανικός

Οι Ιδρυτές

 

Ιδρυτές του Μουσείου Παραμυθιού είναι η Βίκυ Μπαλωμένου, διευθύντρια του Systemic Family Institute of Cyprus και ο Φώτης Κακογιάννης, διευθυντής της FK Accesscare Engineers. Η Βίκυ Μπαλωμένου, ως ψυχοθεραπεύτρια μελετούσε και αξιοποιούσε συχνά τα παραμύθια στις συνεδρίες και στις θεραπευτικές ομάδες τόσο με παιδιά όσο και με ενήλικες. Το 2014 σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να υπήρχε ένα Μουσείο για παραμύθια , ένα Μουσείο που θα βοηθούσε τα παιδιά να γνωρίσουν την άϋλη πολιτισμική κληρονομιά που περιλαμβάνει παραμύθια, θρύλους και μύθους και που θα συνέβαλε με τις δράσεις του στην ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών. Μετά από τρία χρόνια έρευνα, σε συνεργασία με τον σύζυγό της και την Μουσειογράφο Αντιγόνη Μιχαηλίδου προχώρησε στον σχεδιασμό και την δημιουργία του Μουσείου Παραμυθιού.

Anual-report-2020-new (1)-67.png

Στο μουσείο του παραμυθιού διοργανώνονται αφηγήσεις παραμυθιών, θεματικές εκθέσεις, αφιερώματα σε συγγραφείς και εικονογράφους και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στα παιδιά, στην οικογένεια, στα σχολεία και σε όσους αγαπούν τον κόσμο του παραμυθιού και της αφήγησης.

Οι

εκδηλώσεις

Screenshot 2023-11-02 at 11.17.18 AM.png

Επιστημονική σύμβουλος

Δρ Μαρία Μιχαηλίδου

Συγγραφέας, Ερευνήτρια λογοτεχνίας

Συμβουλευτικό Σώμα

 

Πρόεδρος

Κα Λήδα Κουρσουμπά

Πρώτη Eπίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,

Αντιπρόεδρος Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

 

Μέλη

Αλεξία Κουντούρη

Δικηγόρος, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Δικαιοσύνη για όλους

Μενέλαος Μενελάου

Παριστάμενος Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κύπρου

Αμαλία Ερωτοκρίτου

Δικηγόρος

Βραβεία / Διακρίσεις

Χρηματοδοτούμενα Έργα

bottom of page