top of page

ΕΑΣ και Μουσείο Παραμυθιού ενισχύουν την προστασία για τους ανήλικους

 


Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και το Μουσείο Παραμυθιού ανακοίνωσαν την υλοποίηση προληπτικού προγράμματος ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας ανηλίκων

 

Δίχτυ προστασίας για παιδιά και εφήβους δημιουργούν η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και το Μουσείο Παραμυθιού, μέσα από την υλοποίηση προγράμματος ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας ανήλικων ατόμων από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που συνομολόγησαν η ΕΑΣ και το Μουσείο του Παραμυθιού, ως μέρος των δράσεων για ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των παιδιών και εφήβων.

Ειδικότερα, οι δύο οργανισμοί θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα Alliance for Children and Υouth, που αποτελεί μία ολιστική παρέμβαση για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, με ομάδες ανάπτυξης γονεϊκών δεξιοτήτων, ομάδες ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά και έφηβους, ατομική θεραπεία εφήβων, οικογενειακή θεραπεία και θεραπεία ζευγαριών.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών και των εφήβων, η ενδυνάμωση των οικογενειακών συστημάτων και η ανάπτυξη ενός οικογενειακού κλίματος που προάγει την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Σύμφωνα με το Systemic Family Institute of Cyprus, που έχει την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος, ένα επιβαρυντικό οικογενειακό κλίμα, με δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας και σχέσης, επιβαρύνουν ψυχικά τους ανήλικους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, να αποσύρονται από το σχολικό περιβάλλον, να οδηγούνται στην κατάθλιψη, την παραβατικότητα και την εξάρτηση στο αλκοόλ, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα τυχερά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών και τους γονείς τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναληφθεί πρωτοβουλία για τον εντοπισμό και την ένταξη στο πρόγραμμα κοινωνικά ευάλωτων παιδιών και εφήβων, οι οποίοι ζουν στην επαρχία Λευκωσίας. Ακολούθως, θα διευθετούνται συναντήσεις για διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών της κάθε οικογένειας και θα καθορίζονται συμβουλευτικές συναντήσεις τόσο με τους γονείς όσο και με τους ίδιους τους έφηβους..

Για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών έχουν σχεδιαστεί εργαστήρια δραματοποίησης επιλεγμένων παραμυθιών και αξιοποίησης θεατρικών παιχνιδιών, διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών.

 

Για τους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών θα υλοποιηθούν ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια, όπου θα αξιοποιήσουν τη δραματοποίηση, το θέατρο και τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Για τους γονείς έχουν προγραμματιστεί δομημένα ψυχοεκπαιδευτικά εργαστήρια τα οποία χωρίζονται σε ομάδες γονέων παιδιών 6-11 και γονέων παιδιών 12-17 ετών.

Στόχος του προγράμματος για τα παιδιά και τους εφήβους, είναι η αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων τους και η ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, της ενσυναίσθησης, κοινωνικών δεξιοτήτων και τρόπων επίλυσης προβλημάτων. Σε ό,τι αφορά τους γονείς, στόχος είναι να μπορούν με το πέρας του προγράμματος να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών τους και να θέτουν ξεκάθαρους κανόνες και όρια.

Την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος ανακοίνωσαν η Πρόεδρος της ΕΑΣ, Ιωάννα Φιάκκου, και η Διευθύντρια του Μουσείου Παραμυθιού, Βίκυ Μπαλωμένου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση του προγράμματος Alliance forChildren and Youth, σημειώνοντας πως «μέσα από τις συνεργασίες με φορείς όπως το Μουσείο του Παραμυθιού υλοποιούμε τους στρατηγικούς μας στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται στην Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού 2022-2025. Θωρακίζουμε τους ανηλίκους από οποιεσδήποτε προβληματικές συμπεριφορές, μέσα από την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων. Μέσα από το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της καθημερινότητας τους». Επίσης, συμπλήρωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν περισσότερες δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια με το Μουσείο του Παραμυθιού.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Μουσείου, Βίκυ Μπαλωμένου, εξήγησε ότι η ψυχική ανθεκτικότητα με την οποία καταπιάνεται το πρόγραμμα, είναι «η ικανότητα των ανηλίκων να διαχειρίζονται και να αντέχουν τις δυσκολίες, το άγχος, και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά». Σύμφωνα με την κ. Μπαλωμένου, η ψυχική ανθεκτικότητα «είναι σημαντική για την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών και των εφήβων και μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν θετικές δεξιότητες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής».


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μέσα από την ιστοσελίδα www.acy.com.cy.

 

 



 


bottom of page